Krótka recesja czy długi kryzys? Co czeka Holandię?
CPB verwacht drama Nederlandse economie: krimp tussen 1,2 en 7,7 procent in 2020
Een recessie is onafwendbaar voor de Nederlandse economie, door de uitbraak van het coronavirus. Dat blijkt vandaag uit prognoses van het Centraal Planbureau (CPB).
Het CPB maakte vier verschillende scenario's voor de ontwikkeling van de economie in 2020. In drie van de vier gevallen is de krimp ernstiger dan tijdens de kredietcrisis van twaalf jaar geleden.
-7,7 procent
In het beste geval krimpt de economie met 1,2 procent. Dat is een scenario waarbij de economie in het derde kwartaal weer opveert na een korte maar flinke dip.
Het worstcasescenario is een daling van het bruto binnenlands product met 7,7 procent. In dat geval gaat het CPB ervan uit dat de economie pas weer over een jaar herstelt. De coronacrisis zal in dat geval ook leiden tot problemen in de financiële sector.
Het zwartste scenario houdt ook rekening met een verslechtering van de coronacrisis in het buitenland, wat Nederlandse bedrijven hard zal raken. Zij kunnen dan lange tijd veel minder dan verwacht exporteren en kunnen bovendien moeilijker aan grondstoffen of onderdelen komen.
Uitwerking maatregelen onzeker
"Corona is in de eerste plaats een gezondheidscrisis", zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp. "De maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen zijn noodzakelijk, maar het is duidelijk dat ze diep ingrijpen in de economie."
Hij benadrukt dat er nog veel onzeker is over de gevolgen van de corona-uitbraak. Dat komt omdat nog onduidelijk is hoe lang de huidige beperkende maatregelen van het kabinet van kracht blijven. Daarnaast zijn dit soort vergaande maatregelen nog nooit eerder vertoond, wat het moeilijk maakt om in te schatten hoe hard ze de economie precies zullen raken.
Een ding is in ieder geval duidelijk: "Naarmate de contactbeperkingen langer duren en dieper ingrijpen, neemt de kans op problemen in het financiële systeem toe en zal de recessie ook in andere landen dieper worden, waardoor het herstel weer verder vertraagt."
Werkloosheid kan stijgen tot 9,4 procent
De werkloosheid zal in het lichtste scenario slechts beperkt oplopen, maar in het ergste geval groeien naar 9,4 procent. Dat zou meer dan een verdubbeling betekenen. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft Nederland nu een werkloosheid van 3,4 procent.
"Het overheidsbeleid is erop gericht om ontslagen en faillissementen te beperken. Dat voorkomt een neerwaartse spiraal en blijvende economische schade", zegt Hasekamp. "Toch kan de overheid de klap hooguit deels opvangen. Naarmate de crisis langer aanhoudt zal de economische schade groter zijn."
De steunmaatregelen van het kabinet zullen de staatsschuld flink doen oplopen, maar niet tot een gevaarlijk hoog niveau. In het ergste geval zal de staatsschuld groeien tot 73,6 procent van het bbp, ruim onder een niveau dat economen zien als risicovol. Nu is dat 48,6 procent van het bbp.